Vid alla arbeten där det finns risk att falla är det viktigt att arbeta med fallskydd, och det finns både goda kunskaper och bra utrustning att ta hjälp av för att förebygga fallolyckor, minska eventuella skador när något ändå inträffar, och rädda och hjälpa den som råkat illa ut. Vid alla arbeten där det finns risk att falla mer än 2 meter ska det finnas en arbetsmiljöplan som beskriver hur fallolyckor ska förebyggas.

Och förebygger gör man med fallskydd, som alltså är aktuella vid en stor del av alla bygg- och anläggningsarbeten. Några typiska riskabla situationer är fasadarbeten, takarbeten, arbete från stegar eller nära schakt och montering av prefabelement. Här på ProAccess håller vi regelbundet utbildningar i fallskydd, där du får både kunskap om hur du kan förebygga olyckor och övning i att rädda någon som fallit.

Man kan dela in fallskydd i två huvudgrupper: gemensamma eller kollektiva fallskydd respektive personliga fallskydd.

 

Vad innebär kollektiva fallskydd?

Gemensamma eller kollektiva fallskydd är fallskydd som skyddar alla som befinner sig i det aktuella riskområdet. Typiska kollektiva fallskydd är alltså

  • räcken,
  • ställningar,
  • skyddstäckning,
  • plattformar och
  • fallskyddsnät.

Arbetsmiljöverket rekommenderar att man i första hand ska använda kollektiva fallskydd, men vid vissa arbeten, i synnerhet mindre arbeten är personligt fallskydd minst lika lämpligt.


Vad innebär personligt fallskydd?

Personligt fallskydd är fallskydd som skyddar en person, alltså i regel en sele med linor, karbiner, ankare och allt annat som behövs för att fånga upp den som faller. Personligt fallskydd är något av vår specialitet, och när vi inte håller i utbildningar eller själva arbetar på hög höjd driver vi faktiskt en butik som heter precis så och säljer allt du kan behöva inom just personligt fallskydd.

Utbildning

Inget datum som passade?
Eller önskar ni ett eget tillfälle?

Kontakta oss nedan så hör vi av oss.